PH-stage in Zuid-Afrika

Afgelopen zomer zijn wij, Denise en Carola, naar Zuid- Afrika gegaan voor onze Public Health (PH) stage van jaar 4. Na veel voorbereidingen en wat tegenslagen was het dan 12 juli eindelijk zover: we vlogen naar Johannesburg! Tijdens de rit naar ons tijdelijke huis hebben we al meteen een van de BIG-five van Zuid-Afrika gespot: de neushoorn. Ja, deze reis wordt fantastisch!

“Bij aankomst bleek dat er 200 kinderen vrij hadden gekregen voor onze voorlichting. Of dit een probleem was? Uhm nee hoor…”

In Nederland zijn we in contact gekomen met de organisatie ‘Seeds of Light’. Deze organisatie houdt zich bezig met praktische projecten waarmee ze de lokale bevolking helpen/ondersteunen. Het uiteindelijke doel is dat de lokale mensen het project zelf kunnen voortzetten. Dit sprak ons erg aan, omdat ons project dus ook voortgezet kan worden wanneer wij weer terug in Nederland zijn.


Onze PH-stage was met name gericht op tienerzwangerschap. Tienerzwangerschap komt in Zuid-Afrika erg vaak voor terwijl anticonceptie gratis te verkrijgen is. Wij vroegen ons natuurlijk direct af waarom de jonge vrouwen geen anticonceptie gebruiken en hoe wij hen het beste kunnen infomeren en motiveren om dit wel te gaan doen. Ons project vond plaats in een klein dorpje; Acornhoek. Wij zijn de eerste week vooral mee geweest met onze begeleiders om met de lokale mensen in Acornhoek te praten. Praten over anticonceptie is hier een taboe. Seks voor het huwelijk wordt eigenlijk niet geaccepteerd, van de bevolking in deze regio is 93,2% Christen. Maar wat als je een huwelijk niet kan betalen?
De partner moet namelijk 24 koeien betalen aan zijn schoonouders om te mogen trouwen. Wat doe je dan? Dit soort vragen hebben wij gesteld aan de lokale bewoners.


Ook blijkt dat docenten het hoofdstuk seksuele voorlichting niet op school behandelen, omdat zij het zelf lastig vinden om hierover te praten. Daarnaast willen ze de kinderen niet motiveren tot seksuele handelingen. Daarentegen vonden veel bewoners het wel belangrijk dat er seksuele voorlichting wordt gegeven. Ze waren maar wat blij wanneer wij deze voorlichting kwamen geven. Zo zouden we op een middag voorlichting geven aan 10 kinderen op een middelbare school. Bij aankomst bleek dat er 200 kinderen vrij hadden gekregen voor onze voorlichting. Of dit een probleem was? Uhm nee hoor… Gedaan dus.


Doordat we veel mensen gesproken hebben, kregen we inzicht in de problemen ten aanzien van het voorkomen van tienerzwangerschap. Tijdens ons verblijf heeft de organisatie Seeds of Light een driedaagse workshop georganiseerd om lokale jongeren (peer educators) te trainen in het geven van seksuele voorlichting.


Ook hier hebben wij ons steentje mogen bijdragen door een deel van de training te geven. De peer educators waren verbaasd hoe makkelijk wij in Nederland praten over seks en anticonceptie. Ze waren enthousiast en gaven ons veel input voor het schrijven van ons eindproduct. Op de laatste dag van de workshop moesten de peer educators seksuele voorlichting geven aan tieners.

De mannen aan de jongens en de vrouwen aan de meisjes. Wat was dit fantastisch om te zien, want dit ging natuurlijk wel in Afrikaanse stijl met zang en dans! En wat deden ze het goed, de een soms nog iets onzeker maar ze deden het! En als ze iets niets wisten hielpen wij met het antwoord.


In de laatste week zijn we door drie peer educators uitgenodigd om mee te kijken bij hun voorlichting over anticonceptie. Wij zouden dan eventueel aanvullingen kunnen geven, maar ze deden het hartstikke goed! Vol trots keken wij blonde Hollandse dames toe hoe zij de schaamte bij de kinderen weghaalden door spelenderwijs niet hoofd, schouders, knie en teen te doen, maar borsten, billen, vagina. Van deze creativiteit kunnen wij Nederlanders nog wel wat leren!


We hebben in Afrika een handleiding achtergelaten om seksuele voorlichting te geven. Deze handleiding heeft iedere peer educator die we getraind hebben gekregen. In februari 2019 wordt opnieuw een groep peer educators getraind. Deze workshopdagen worden georganiseerd van het geld dat wij hebben opgehaald en na afloop zullen zij onze ontworpen handleiding meekrijgen als houvast. We vinden het heel erg jammer dat wij deze workshopdagen niet zelf aanwezig kunnen zijn, maar zijn enorm trots dat ons project wordt voortgezet.


Het is een ervaring om nooit te vergeten. Afrika is in ons hart gesloten met een lied wat wij nooit meer zullen vergeten: ‘It’s a wonderful day, oh yes!’

“De peer educators waren verbaasd hoe makkelijk wij
in Nederland praten over
seks en anticonceptie.”