Studenten over Nottingham

Vanaf september 2018 volgen een aantal van onze studenten de minor aan de Universiteit van Nottingham. Ze verblijven een half jaar op de campus en volgen twee modules: ‘Empowering Midwifery Practice’ (over het behoud van een fysiologische bevalling) en ‘Politics of Maternity Care’ (over de positionering van verloskundigen in het zorgsysteem).

Danique Brandsma en Marjoleine Baaij doen mee aan het TOTEMM-project.

DANIQUE:

“Voor het TOTEMM-project ben ik samen met Marjoleine naar Nottingham gegaan. Tijdens het intensive learning program hebben we ontzettend inspirerende presentaties gehad over verschillende Public Health-topics, zoals roken in de zwangerschap en huiselijk geweld. Dit maakte mij extra enthousiast over de e-learning die ontwikkeld gaat worden. Ik vind het waardevol om zulke problemen met studenten uit verschillende landen te benaderen om inzicht te kunnen krijgen in de verschillende invalshoeken.

Naast het programma zijn we met de studenten ook iedere dag op stap geweest om de stad te ontdekken. We hebben gezellig over de kerstmarkt gewandeld en uiteraard fish and chips gegeten!”

MARJOLEINE:

“Het TOTEMM-project is geweldig om als student aan deel te kunnen nemen. Het is innovatief en kijkt verder dan de grenzen van een land en van een individu. TOTEMM heeft ervoor gezorgd dat ik naast het Nederlandse geboortezorgsysteem inzicht heb gekregen in de zorg die wordt gegeven in het Verenigd Koninkrijk, Italië en Estland. Deze nieuwe perspectieven hebben een nuance aangebracht in de manier waarop ik nu denk over de geboortezorg zoals wij dat hier kennen. Het project zelf haakt door middel van e-learning in op dringende Public Health-onderwerpen, een combinatie van twee hele belangrijke zaken. Onze groep van acht studenten (uit verschillende landen) heeft veel inspraak gehad in beslissingen die gemaakt werden en daarnaast hebben we het ook echt heel gezellig gehad: schaatsen op de kerstmarkt en daarna naar een pub kan nooit kwaad!”

Minor in Nottingham

Anna-Gré Idsinga , Hetty Stienstra, Nienke de Haan, Joanne Kwakkel, over de minor:

“De minor in Nottingham heeft ons veel verdieping geven over hoe de verloskunde is ontstaan en wat voor een rol politieke en sociale invloeden hebben op verloskundige zorg.

Door te leren over een ander zorgsysteem leer je wat we in Nederland nog kunnen verbeteren, maar vooral ook hoe goed de verloskundige zorg is in Nederland. Natuurlijk zijn er altijd verbeterpunten, maar in Nederland staat de vrouw veel meer centraal. We hebben in Nederland de mogelijkheid om thuis te bevallen, meer continuïteit van zorg, keuzevrijheid in zorgverlener, allemaal dingen die ze graag zouden implementeren in Engeland, maar de financiële en praktische middelen niet altijd voor hebben. De Nederlandse verloskundige zorg is uniek, dat moeten we koesteren.”

VIO Janthe Schepers:

“De minor in Nottingham sluit het meest van alle minoren aan bij verloskunde. De modules hebben mij meer inzicht gegeven in de socio-politieke context van de verloskunde in de UK en heeft mij doen beseffen dat het vakgebied veel breder is dan ik voorheen dacht. Onderwerpen als de medicalisering van zorg, risico en ‘normal birth’ hebben me aan het denken gebracht over hoe ik handel en waarop dat gebaseerd is en of ik dat mogelijk zou willen veranderen. Verder geeft de minor je de kans om in het Engelse studentenleven te duiken. Het is highschool musical in het klein zo met de prachtige campus en de ‘groepjes’ waar je deel van kan zijn. Het is een uitdaging die ik niet had willen missen!”

VIO Madyasa Vijber:

“De minor heeft mij de kans gegeven om me op academisch niveau te verdiepen in verloskunde. Enerzijds op politiek vlak, anderzijds op het vlak van fysiologie en (onnodige) medicalisering. Daarbij kwam de fantastisch uitgebreide bibliotheek die Nottingham rijk is. Dit heeft mij echt de mogelijkheid gegeven kennis te maken met literatuur en gedachtegoed die ik anders zelf niet gevonden had. Het is echt heel verrijkend om je visie te verbreden en ontwikkelen met mooie boeken die ingaan op onderwerpen breder dan het slechts wat wij normaal krijgen. Ik ben daardoor ook de meerwaarde van een academische opleiding gaan zien.”

VIO Nadia Levy:

“Deze minor heeft me kritisch leren nadenken over onder andere onderwerpen als medicalisatie, omgaan met risico, feminisme en embodiment. Ook al vond ik deze onderwerpen eerder al interessant, ik was vaak niet in staat om een gefundeerde mening te formuleren. Nu ik weet hoe de ontwikkelingen in de geboortezorg zijn geweest in de afgelopen 100 jaar in de UK en hoe dat tot een enorme medicalisatie heeft geleid, kan ik beter een mening vormen over de ontwikkelingen die nu gaande zijn in Nederland.”